Kunst og kultur går hånd i hånd.

7 gode råd til når du skal købe kunst

Kunst er en speciel størrelse. Hvad er godt, og hvad er mindre godt? Det kan være utroligt svært at vide, hvordan man skal gebærde sig, hvis man for eksempel gerne vil købe et maleri. Og der er i virkeligheden nok ikke en fast måde at gøre det på. Der er dog nogle bestemte guidelines, som kan være gode at følge, hvis man gerne vil have noget ud af sine kunstkøb. Og i Danmark er vi vilde med kunst. Det ligger nok i vores gener, hvor kunst og kultur går hånd i hånd. I denne guide vil vi kigge nærmere på nogle af de ting du bør være opmærksom på, når du skal ud og købe kunst.

Syv gode råd til dit næste kunstkøb

Der er mange ting der spiller ind, når man skal finde det helt rette maleri. Hvis man følger disse råd, så vil man ikke gå helt galt i byen, når man skal på rov efter kunst.

1. Man skal huske at købe med hjertet, men samtidig skal man også bruge sin hjerne. Med det menes der, at du kun skal købe, hvis det rører dit hjerte. Hvis det gør det, så er det i hvert fald en god forudsætning. Derudover skal man dog også huske at bruge hjernen, for kunst har en tendens til at koste mange penge. Så det er også en rigtig god idé ikke at lave impulskøb.

2. Vær forberedt og vid, hvor du gerne vil have maleriet hængende. Hvis du ved det på forhånd, så kan du også bruge det til at lave en bedre vurdering af, om det vil passe godt ind i det givne rum.

3. Find kunstnere du kan lide og research på dem. Hvis du først har fundet en kunstner, som du godt kan lide, så er det en god idé at researche noget mere på ham eller hende. På den måde kan man finde ud af mere om personen og den kunst, som han eller hun laver.

4. Det er en rigtig god idé at begynde at gå på galleri. Det kan man gøre for at få mere generel viden. For jo mere man ser, jo mere viden tilegner man sig også om emnet.

5. Det er en god idé at finde et galleri, som man godt kan lide. Hvis man finder et stam-galleri og får et godt forhold til dem, der arbejder der, så bliver det automatisk nemmere at få fat i noget, man gerne vil have til billigere priser. Man kan nemlig ikke bare hoppe ind fra gaden og begynde at prutte om prisen med en gallerist. Der er det en god idé at have et lidt nærmere kendskab til hinanden.

6. Der er ikke særlig mange, der kan se, hvordan kunsten ser ud igennem computerskærmen – hvis nogen overhovedet. Derfor er det en god idé at tage ud og se kunsten i virkeligheden i stedet.

7. Man skal ikke købe for at tjene penge på kunst, for ofte kan man det nemlig ikke. Det er ligesom alt muligt andet, som også taber værdi med tiden. Det er kun få ting, der stiger i god værdi over tid.

Udover disse råd så er der også andre ting, der er vigtige for oplevelsen af malerier. En af de vigtigste ting er rammen, der sættes udenom. For den rigtige indramning er nemlig også utrolig vigtig for helhedsudtrykket af dit maleri. For eksempel passer et gammelt maleri bedst sammen med en mere klassisk og tidstypisk ramme, mens en nyere form for fotokunst vil være bedre sammen med en mere minimalistisk ramme. Den rette indramning af dit maleri er alfa-omega for helheden ifølge eksperter. Er du i tvivl, så spørg din lokale rammeekspert for en gratis vurdering.