En boxmadras har stor betydning for din nattesøvn.

En god boxmadras kan gøre meget ved din nattesøvn

De fleste har på egen krop mærket konsekvenserne af for lidt eller for dårlig søvn. Man er træt, irritabel, ukoncentreret og ugidelig, og dagens gøremål synes uoverskuelige, hvis man ikke er veludhvilet. Det er altså ekstremt vigtigt, at man får den søvn, man har behov for. Derfor bør man gøre alt, hvad man kan for at sikre sig optimale forudsætninger for en fyldestgørende nattesøvn, og første punkt på denne liste er naturligvis en god seng. En person med et gennemsnitligt søvnbehov og en gennemsnitlig levealder bruger i omegnen af 25-30 år i sengen i løbet af sit liv, så sengens kvalitet og komfort er absolut noget, der skal tages højde for. En god løsning er en boxmadras, som til en relativt lav pris kan give dig den sovekomfort, du har brug for.

En seng der passer til din krop

Der er mange variabler, der skal tages højde for, når du vælger en boxmadras. Der er naturligvis de kosmetiske – størrelse, design, højde osv., men der er også en lang række usynlige parametre, som har stor betydning for din sovekomfort.

Fasthed

For eksempel skal du vælge en boxmadras, der har den ønskede fasthed. Madrassens optimale fasthed afhænger af din vægt, og der findes nogle retningslinjer for, hvordan madrassens fasthed bør hænge sammen med din kropsvægt. Disse er dog bare tommelfingerregler og skal ikke betragtes som facitlister. Det er vigtigt, at du vælger en boxmadras, som du ligger godt på.

Polstring

Polstringen er det lag, der sikrer, at du ikke kan mærke fjedrene, når du ligger på madrassen, og boxmadrassens polstring har stor betydning for, hvordan det føles at ligge i sengen. De mest almindelige typer af polstring er memory-skum og latex. Memory-skum er en slags varmefølsom skumgummi. Skummet synker sammen, hvis det mærker varme, og det betyder, at madrassen former sig efter den sovende krop, fordi de steder, der er varmest, er de steder, hvor kroppen presses mest ned mod madrassen, typisk skuldre og hofter. Memory-skum har dog svært ved at aflede varme, og dette kan resultere i, at madrassen bliver uhensigtsmæssigt varm at sove i. For at undgå dette kan man investere i en boxmadras med latex-polstring, som også tilpasser sig efter kroppens former, og som i højere grad tillader kroppen at ånde.

Komfortzoner

En boxmadras er ikke helt ensartet. Den er nemlig udstyret med en række strategisk placerede komfortzoner, som er med til at sikre, at hoved, hofter, fødder osv. får den rette fasthed. Din kropsvægt er nemlig ikke ligeligt fordelt, når du ligger ned og sover, og derfor opnår du kun en optimal sovekomfort, hvis du vælger en boxmadras, som tager højde herfor. Antallet af komfortzoner kan variere, men som udgangspunkt er du godt på vej, hvis din boxmadras har 5-7 komfortzoner.

Fordele ved boxmadrassen

Du bør tage højde for alle disse parametre, når du køber en boxmadras. Fastheden, fjedertypen, polstringen og antallet af komfortzoner har alle stor betydning for, at du får en god og regelmæssig nattesøvn. Lider du af rygproblemer, kan du få ekstrastor glæde af en boxmadras, som opfylder dine krav. Med en madras, der passer til netop din krop, kan du nemlig undgå at forværre dine skader, ligesom du kan sikre dig, at dine symptomer ikke bliver forstyrrende under din søvn.

Udover de komfortmæssige fordele ved boxmadrassen er der også en række mindre plusser ved en boxmadras fremfor en almindelig seng. For eksempel gør boxmadrassens udformning den nem at flytte rundt med, og den er ligeledes nem at gøre rent under.

Vi håber at denne guide gjorde dig lidt klogere på boxmadrasser. Hvis du vil være sikker på at vælge den rigtige madras kan du med fordel også snakke med din lokale sengeekspert.