Mere kultur i din indretning med Kelim tæpper

Giv din indretning mere kultur med ægte kelim tæpper

De fleste af os har nok været i et hjem, hvor der i entreen, stuen eller endda på badeværelset har ligget et farverigt tæppe med fantastiske geometriske mønstre. Sådan et tæppe kan have været et af de mange eftertragtede kelim tæpper. 

Kelimtæpper er gennem tiden blevet brugt som alt fra bedetæpper til vægdekoration, og er navngivet på baggrund af den specielle fladvævningsteknik og den fælles oprindelse i lande som Afghanistan, Tyrkiet og Marokko. Her er der i flere tusinde år blevet produceret fantastiske tæpper, der stadig den dag i dag kan bruges i indretning til at skabe liv og varme.

Kelimtæppernes lange historie

Man ved, at der er blevet vævet kelim tæpper i mere end 2.500 år, og faktisk regner man også med, at kelim tæpper er blevet produceret i mere end 6.000 år. Tæppernes geometriske former og motiver er altså en del af en lang tradition indenfor vævning, og grupper i forskellige geografiske arealer har sideløbende udviklet ens teknikker og traditioner. Derfor ligner mange kelim tæpper hinanden, selvom der er regionale forskelle.

Fælles for de fleste kelim tæpper er, at de fortæller en historie om det område, de er vævet i. Ofte henviser tæppernes motiver til Islam eller nomadiske folks kultur. Det betyder, at man faktisk kan aflæse tæppets oprindelsesland ud fra farver, mønstre og symboler. Du kan f.eks. finde tæpper fra alverdens lande hos Wiinstedt som har butik i København.

Et kelim tæppe fra Tyrkiet er fx genkendeligt på deres kontrastfulde farvevalg og brugen af symboler. Ofte finder man rosen kelim tæpper fra Tyrkiet, hvor rosen ofte repræsenterer Allahs kærlighed, og derfor blev rosen kelim tæpper ofte brugt som bedetæpper.

Et kelim tæppe fra Afghanistan bliver i stadig højere grad svære at få fat i på grund af regions ustabile forhold, som især har haft indflydelse på tæppeindustrien. I dag bliver kelim tæpper oftest produceret i det nordlige Afghanistan, og det er her at Maimana kelim tæpper stammer fra. De er ofte lavet kamel eller fåreuld, og bliver ansat som af utrolig høj kvalitet.

I modsætning til både det tyrkiske og afghanske kelim tæppe, så er det marokkanske taschnacht kelim tæppe ofte vævet af meget lyse materialer, som står i modsætning til de andre kelims tæppers dybe røde og brune farver. Et taschnacht kelim tæppe blev oprindeligt vævet for at afværge onde ånder.

Kelim tæpper i indretningen

Der findes altså en del forskellige slags kelim tæpper, men fælles for dem alle er, at de alle egner sig glimrende til indretningen i vores moderne hjem. Det gælder selv, hvis man er fan af den nordiske minimalisme og hvidt inventar. 

Tæppernes varme er nemlig den perfekte kontrast til den nordiske minimalisme. Kelim tæppet tilføjer farve uden at forstyrre øjet for meget. De flotte geometriske former giver nemlig, trods deres spændende mønster, ro for øjet i kraft af deres symmetri.

Kelim tæpper er utrolig alsidige og kan bruges i stort set hvert eneste rum i huset. I stuen og soveværelset giver de varme og farve, i entreen skaber de et velkomment miljø, og i spisestuen dækker de geometriske mønstre over krummerne fra bordet. Tæpperne skaber nemlig med deres varme, geometriske mønstre kontrast til hjemmets lige linjer og hvide overflader.

Selv i køkkenet og badeværelset kan tæpperne bruges. Tæpperne er nemlig nemme at ryste fri for krummer eller hår, samtidig med at de giver en blød, varm og behagelig overflade at gå rundt på. Derudover er kelim tæpper vævet således, at tæpperne er identiske på begge sider. Skulle man ske at spilde noget på tæppet, som efterlader en grim plet, kan tæppet bare vendes om.

Gode råd når du leder efter Kelim tæpper

Kelim tæpper er meget populære og er altid håndvævede. Derfor bliver der desværre lavet mange fabriksproducerede kopier, og det skal man være opmærksom på. Antikke kelim tæpper er derfor også ret dyre. 

Pas derfor altid på med tilbud, der virker absurd billige. Det kan være tillokkende med tilbud, men man kan ende med et produkt, der ikke er ægte. Tag derfor altid til en fagmand for at købe kelim tæpper.Sørg for at købe tæpper fra et sted, der giver gode råd og vejledning, og hold øje med tæppets oprindelsesland og produktionsår. Det sikrer et originalt kelim tæppe.